No Thanks

Located in Canada, this House in Frogs Hollow is a 2000sf country retreat found on along slope of the Niagara Escarpment overlooking Georgian Bay. 

frogs hollow

The owners of this home visit throughout the year. They are avid cyclists who spent months on the 100 acre property prior to construction cutting in discreet mountain biking trails.

frog hollow

Just like the landscape, the concrete build has a toughness. It also provides protection from the winter winds. During the summer months the wall provides patio shade, creating pools of cooler air that are passively drawn through the house.

frog hollow

The second level contains the bedrooms, bathrooms, and family room. Thin boards are CNC milled to a shallow depth while wider boards are milled with deep striations, casting long shadows that track the sun as it moves around the house. The siding is stained with a linseed oil based iron oxide pigment that requires reapplication only once every 15 years. 

frogs hollow

The house’s was built with a clear vision on its environmental footprint.  The house is heated with radiant floor loops that supplement the passive winter heat gain from south facing windows. There actually is no mechanical cooling, instead, the stair tower and operable windows facilitate passive ventilation that draws cool air through the house from shaded exterior areas. Natural materials and pigments were used throughout and a small square footage was maintained to further reduce construction costs and keep future energy consumption to a minimum.

Images from Arch Daily.